Πώς μπορώ να οργανώσω το χρόνο μου;


Το σχολείο αρχίζει και αναγκάζει τους μαθητές να οργανώσουν το χρόνο τους για άλλη μια φορά. Αν και ακούγεται ως μια δυσάρεστη, ίσως και κάπως απότομη, αλλαγή σε εκείνους που ακόμη αναπολούν τις αμμουδερές παραλίες, μια καλή λύση είναι η χρήση ενός σημειωματάριου, όπου θα καταγράφονται όλες οι δραστηριότητες και υποχρεώσεις ενός μαθητή. Πώς θα γίνει ξαφνικά αυτό; Ακολουθούν μερικές σχετικές συμβουλές που σίγουρα θα κάνουν την οργάνωση του χρόνου πιο εύκολη.

  1. Αγοράστε ένα σημειωματάριο με ημερολόγιο που σας βολεύει και σας αρέσει. Δώστε του ακόμη και ένα όνομα, αφού όσο πιο οικείο νιώθουμε ένα πράγμα, τόσο πιο πολύ το χρησιμοποιούμε! Να το έχετε συνέχεια μαζί σας και να σημειώνετε τις ημερομηνίες για όλες τις εργασίες και τα διαγωνίσματα, καθώς και ποιες μέρες θα γίνει η μελέτη για όλα αυτά.

  2. Για να υπολογίσετε πόσο χρόνο χρειάζεται μια εργασία, μπορείτε να προγραμματίσετε τα στάδιά της... προς τα πίσω! Με άλλα λόγια, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε την εργασία ολοκληρωμένη (με όλες τις παραγράφους, υποενότητες, εικόνες, διαγράμματα, κτλ), σημειώνοντας παράλληλα στο σημειωματάριο την ημέρα που πρέπει να συμβαίνει αυτό. Έπειτα, αναλογιστείτε σε ποιο στάδιο θα βρίσκεται η εργασία λίγο πριν την ολοκλήρωση και μετά το αμέσως προηγούμενο από αυτό στάδιο. Με αυτό το τρόπο, θα υπολογίσετε τα βήματα που χρειάστηκαν για να γίνει η τέλεια εργασία που φανταστήκατε (πώς ορίσατε το περιεχόμενο, πώς χωρίσατε σε παραγράφους, κτλ.) και πόση ώρα χρειάστηκε για το καθένα από αυτά.

  3. Αγοράστε πολύχρωμα αυτοκόλλητα χαρτάκια ή βελάκια και κολλήστε τα σε σημαντικές μέρες (π.χ. ενός διαγωνίσματος) έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι θα το θυμηθείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτάκια διαφορετικών χρωμάτων ανάλογα με αυτό που θέλετε να θυμηθείτε, για παράδειγμα κίτρινο για τα διαγωνίσματα, κόκκινο για τις εργασίες, κ.ο.κ.

  4. Μη πετάτε παλιές σελίδες του σημειωματάριου, κάποια πληροφορία που έχετε σημειώσει μπορεί να χρειαστεί και σε επόμενες δραστηριότητες.

  1. Χρήσιμο είναι να σημειώνετε τα πάντα που έχετε να κάνετε, ακόμα και κατά τις ελεύθερες ώρες έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να υπολογίσετε πόση ώρα απομένει για μελέτη ή ποια δραστηριότητα πρέπει να αναβληθεί. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τότε επιβραβεύστε τον εαυτό σας προσθέτοντας λίγη παραπάνω διασκέδαση στο σχεδιάγραμμα της επόμενης εβδομάδας.

Είναι ευνόητο ότι τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν από όλους, όχι μόνο από μαθητές, για τη ρύθμιση του προσωπικού χρόνου, στα πλαίσια βέβαια μιας ζωής απρόβλεπτης, που δεν μπορεί πάντα να χωρέσει στα ‘κουτάκια’ που θέλουμε εμείς να τη βάλουμε.

Οι παραπάνω συμβουλές προήλθαν από τη δική μας εμπειρία σε συνδυασμό με μια... δημιουργική μετάφραση των σελίδων με τίτλο Student Planners και Backward Planning του διαδικτυακού χώρου About.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου