Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά που έχουν Δυσλεξία;

Άρθρο στο ιστολόγιο 'Περί Μαθησιακών Δυσκολιών':


Ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι, αν διαπιστωθεί ότι ένα μεγαλύτερο παιδί τους 12-13 ετών ας πούμε έχει πρόβλημα δυσλεξίας και έχουν επίσης ένα μικρότερο 3-4 ετών, να παρατηρήσουν άμεσα το μικρότερο γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτύξει παρόμοια προβλήματα. Μπορούν να προλάβουν πράγματα. Να μην περιμένουν μέχρι το παιδί τους να πάει 14, να κάνουν τα πράγματα που μπορούν να κάνουν, τώρα.

 Οτιδήποτε μπορεί να γίνει στο σπίτι που να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιδιού είναι χρήσιμο, όπως ας πούμε η ομιλία. Έτσι, παιδιά δυσλεξικά που είναι ας πούμε 8 ετών και δεν μπορούν να διαβάσουν βιβλία που άλλα παιδιά της ηλικίας τους μπορούν, βιβλία ανάλογα των ενδιαφερόντων της ηλικίας, καλό θα είναι οι γονείς να τους τα διαβάζουν οι ίδιοι. Είναι σημαντικό. Βιβλία σχετικά με σπορ, με ταινίες που τους αρέσουν, ότι μπορεί να ενδιαφέρει το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν ότι το διάβασμα είναι σημαντικό πράγμα, ακούνε και μαθαίνουν νέες λέξεις, μαθαίνουν τη δομή των προτάσεων, νέο λεξιλόγιο κλπ.

 Μπορούν επίσης να παίζουν παιχνίδια γλώσσας στο σπίτι, σχετικά με τους ήχους των λέξεων, με το νόημα των λέξεων, με λέξεις που ταιριάζουν στην ομοιοκαταληξία κλπ. Η ακόμα παιχνίδια φυσικής δραστηριότητας όπως παιχνίδια όπου μπορούν να χρησιμοποιούν πηλό, άλλα που βάζουν αντικείμενα -όπως κύβους- στη σειρά, πράγμα που βοηθά στο συντονισμό της κίνησης του χεριού, που με τη σειρά του βοηθά στο γράψιμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου