Μπορώ να αποκτήσω μέσα σε λίγους μήνες ή σε μικρή ηλικία πιστοποιητικό επιπέδου Proficiency;

Η απάντηση στο άρθρο της Άνσας Λακιώτη στην ιστοσελίδα xeniglossa.gr.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα:

Αν λοιπόν ο στόχος μας είναι να μάθουμε μια ξένη γλώσσα χρειαζόμαστε – επαναλαμβάνω και τονίζω – χρόνο και συστηματική προσπάθεια. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε και για ποιο λόγο θέλουμε να μάθουμε την ξένη γλώσσα. Για άμεση προφορική επικοινωνία; Για ανταλλαγή e-mail; Για σπουδές στη χώρα όπου ομιλείται η συγκεκριμένη γλώσσα; Για έρευνα; Γιατί απλά μας αρέσει;

Οι απαντήσεις που θα δώσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις είναι πολύ σημαντικές. Θα καθορίσουν:
α. πόσο χρόνο θα χρειαστούμε
β. τι προσπάθεια θα καταβάλλουμε
γ. τι πιστοποιητικό γλωσσομάθειας θα χρειαστούμε

Δυστυχώς πολύ συχνά η απόκτηση του πιστοποιητικού έχει προτεραιότητα εις βάρος του χρόνου και της προσπάθειας. Τουλάχιστον αυτή την επιθυμία εκφράζουν αρκετά συχνά μαθητές και γονείς. Η φράση – τίτλος «Θέλω το Proficiency τώρα!» μπορεί να φαίνεται υπερβολική αλλά δεν είναι. Ακόμη και αν εξηγήσεις στον μαθητή ή τον γονέα όλα αυτά που ανέφερα πιο πάνω περί χρόνου και προσπάθειας, θα σε ακούσουν μεν, θα νεύουν καταφατικά όση ώρα εξηγείς τα πως και γιατί αλλά τις περισσότερες φορές θα σε αποστομώσουν με ένα «Να, αλλά εγώ θέλω το Proficiency σε 3 μήνες!»

Πόσο περιθώριο πλέον έχει κανείς να κάνει κατανοητή την πραγματικότητα; Η οποία πραγματικότητα κάνει ξεκάθαρο ότι το Proficiency είναι ένα πιστοποιητικό ακαδημαϊκού επιπέδου και συνεπώς δεν μπορεί να αποκτηθεί σε 3 μήνες από έναν άνθρωπο που πριν κάποια χρόνια – όπως με καμάρι δηλώνει ο ίδιος – «πήρε το lower».(Ακόμη και αν η γνώση βγει στο μέλλον σε μορφή … κάψουλας, ένα χρονικό περιθώριο μεταβολισμού της πάλι θα χρειάζεται!)

2 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά και εύστοχα όσα λες...Κατά τη γνώμη μου, και πέρυσι να το πήρε το lower, πάλι δεν φτάνει σε επίπεδο proficiency μέσα σε 3 μήνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά, μια γλώσσα, ακόμα και η μητρική μας τολμώ να πω, θέλει πολλή και σκληρή δουλειά για να πεις ότι φτάνεις με επιτυχία στο τελικό επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, λίγοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Ευχαριστώ Αγάπη για το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή